Recepty > polévky > selská bramboračka
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g brambor, 1 mrkev, 1 petržel, polovina celeru, 1 list kapusty, 1 pórek, 2 stroužky česneku, hrst sušených hub, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml vývaru, půl lžičky kmínu, pepř, sůl, půl lžičky majoránky, petrželová a celerová nať
Recept na přípravu:
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibulinakrájíme nadrobno, vhodíme na rozehřáté sádlo a osmahneme. Přidáme zeleninu a rovněž ji trochu osmahneme. Vsypeme mouku, promícháme, zalijeme vodou, přidáme houby na kostky nakrájené brambory, kmín, bujńovou kostku a vaříme za občasného promíchání asi půl hodiny. Pokud jsou brambory i zelenina měkké, polévku dochutíme majoránkou, česnekem, solí a pepřem a doplníme zelenými natěmi. Do polévky můžeme dát vařit vepřové koleno nebo kousek uzeného žebra, stačí i jen na kostičky nakrájený a na sádle opečený salám.
Další recepty:
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Hrachová polévka s párkem a rozmačkaným česnekem.
Babiččina bramboračka z babiččina receptáře.
Krkonošské kyselo podáváme s brambory.
Rybí ucha z kousků vařené ryby.
Pórková polévka s drožďovými knedlíčky které zahustíme strouhankou.
Bramboračka s houbami ze dvou brambor.
Pikantní zelňačka a brambory.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Pikantní kuřecí stehýnka podáváme s chlebem.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená v troubě.
Rajská polévka s rýží kterou posypeme nasekanou petrželkou.
Rybí polévka z kapra
Selská bramboračka má své chuťové kouzlo.