Potřebné suroviny:
Na přípravu jídla budeme potřebovat: 1 větší kuře, kmín, 100g změklého másla
Nádivka: 200g vařených brambor, 50g anglické nebo gazdovské slaniny, 1 hlavička česneku (polovina do nádivky, polovina k máslu), 2 lžíce nasekané zelené petrželky nebo pažitky, 2 lžíce mléka nebo vejce. Pokud máme malé kuře, neděláme nádivku z celé dávky.
Postup přípravy:
Oloupeme si česnek a polovinu nasekáme nadrobno a utřeme s máslem a lžičkou soli. Polovinu prolisujeme a přidáme do nádivky.
Připravíme si nádivku: studené vařené brambory najemno nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, mléko, nadrobno nakrájenou slaninu, osolíme a promícháme.
Kuře omyjeme, osušíme a naplníme připravenou nádivkou. Uzavřeme, potřeme česnekovým máslem, pokmínujeme a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou, vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 230-250 °C a během pečení poléváme výpekem.
Podáváme se zeleninovým salátem, brambory, rýží.
Další jídla:
Marinované kuřecí řízky podáváme s vhodnou přílohou.
Pečená husí stehna podáváme s bramborovou kaší.
Kuřecí stehna na houbách můžeme podávat s rýží.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Cuketa zapečená s nivou podávaná s brambory a zeleninovým salátem.
Pikantní kuře necháme dopéct, aby mělo zlatavou kůrku.
V troubě pečená kachna, můžeme ji péci i naporcovanou.
Kachna pečená na medu podávaná s rýží.
Kuřecí stehna pečená na smetaně podáváme nejlépe s rýží nebo hranolky a ovocným kompotem.
Kachna na pomerančích a medu chutná s rýží.
Hovězí plátky na houbách podáváme s vařenými brambory jako přílohou.
Kuře plněné Nivou zakapsujeme a orestujeme.
Pikantní kuřecí nudličky necháme dojít cca 5 minut.
Selská bramborová polévka recept
Recept na přípravu jídla selské kuře přináší na talíř inspiraci.