Recepty > polévky > silný slepičí vývar
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 slepice, 2 mrkve, 1/2 cibule, 1/4 celeru, 1/2 petržele, 2 stroužky česneku, 4 nová koření, 2 bobkové listy, 8 pepřů, čerstvě mletý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Slepici zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu, když voda začne vřít, stáhneme plamen a odebíráme pěnu. Sbíráme ji, dokud hladina není více méně čistá. V té chvíli přidáme oloupané a podélně rozříznuté mrkve, petržel a také rozpůlenou a samozřejmě oloupanou čtvrtku menšího celeru. Vymačkáme i oba stroužky česneku a do budoucího slepičího vývaru dáme i oloupanou půlku cibule. Řádně osolíme, přihodíme nové koření, celý pepř a necháme na velmi malém ohni redukovat voda nesmí silně vřít, měla by jen tak vypouštět občas bubliny. Slepičí vývar je tak silný, jak dlouho zmenšujeme velmi pomalým odpařováním objem tekutiny. Silný slepičí vývar podáváme jen tak, s těstovinami či zeleninou a nebo použijeme jako základ pro jiné polévky či obecně jako polotovar při vaření.
Další recepty:
Fazolačka s klobásou kterou pokrájíme.
Slepičí vývar pomalu vaříme do změknutí nudlí.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Pyré z červené řepy podáváme ke slaninovým knedlíkům.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Kuřecí vývar s drobením do které vrátíme obrané maso.
Květáková polévka s knedlíčky ozdobená zelenou petrželkou.
Pikantní citronová omáčka by měla být hodně pikantní.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Studená rajčatová polévka s několika lístky máty.
Kuřecí řízky v jogurtu podáváme s bramborem.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky
Silný slepičí vývar má své kouzlo.