Recepty > kuře > slepice pečená na slanině s lečem a smetanou
Potřebné suroviny:
1 slepice o hmotnosti cca 1,5 kg, sůl, pepř, 100 g slaniny, 1 cibule, 5 paprik, 400 g rajčat, 1/8 litru smetany na šlehání
Postup přípravy:
Slepici osolíme. Slaninu nakrájíme nadrobno, rozškvaříme ji, část nalijeme do břišního otvoru slepice a ostatní dáme do pekáčku. Přidáme na ni slepici, trochu podlijeme vodou a nejdříve asi 40 minut přikryté dusíme. Po této době doplníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibulí, dáme ji do šťávy a slepici dále upravujeme v troubě. Během pečení poléváme šťávou z pečení a podléváme teplou vodou. Když je slepice téměř měkká, šťávu doplňujeme na nudličky nakrájenými paprikami bez semen a spařenými, oloupanými a na čtvrtky nakrájenými rajčaty. I se zeleninou dále upravujeme v troubě, ale musíme podlévat, aby se zelenina, která se snadno přichytí ke dnu, nepřipálila. Poléváme šťávou, aby maso slepice získalo typickou chuť. Pěkně dozlatova upečenou slepici vyjmeme, nakrájíme ji na porce a dáme na teplo. Šťávu se zeleninou doplníme ušlehanou smetanou, zlehka promícháme, ale jinak nezahušťujeme a přeléváme jí hotovou slepici na talíři. Podáváme s rýží.
Další jídla:
Slepice na paprice se smetanou chutná s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Kuřecí nudličky se zeleninou posypeme nastrouhanou Nivou.
Slepice na paprice s noky které uvaříme ve vodě.
Kuře na zelí a anglické slanině pečeme dozlatova.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Krůtí stehna na víně podáváme s rýží.
Pečená kachna s jablky a zelím chutná s bramborovým knedlíkem.
Kuřecí nudličky se šunkou a Nivou podáváme s bramborem.
Marinované kuře s bramborem.
Slepice na paprice s těstovinami.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s vhodnou přílohou.
Pečené rizoto s kuřecím masem podáváme pokapané olivovým olejem.
Kuřecí ragú ke kterému přidáme zeleninu.
Dušená slepice
Recept na přípravu jídla slepice pečená na slanině s lečem a smetanou přináší na talíř svoji chuť.