Recepty > polévky > slepičí kaldoun
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g slepičích drůbků, kousek mrkve, celeru a petržele, 2 kuličky pepře, 1 kulička nového koření, 60 g květáku, sůl, 40 g másla, 40 g hladké mouky, petrželka, 1,5 litru vody, kousek cibule
Játrové nočky: 1 slepičí játra, 2 lžíce strouhanky, 1/2 vejce, 1 lžíce hrubé mouky, česnek, pepř, sůl, malý kousek cibule
Recept na přípravu:
Očištěné drůbky bez jater zalijeme litrem vody, přidáme pepř, nové koření, sůl a pod pokličkou uvaříme do měkka. Ke konci vaření přidáme cibuli a kořenovou zeleninu. Vývar procedíme, maso obereme z kostí a pokrájíme na kousky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji prochladlým vývarem z drůbků, rozšleháme a vaříme čtvrt hodiny. Potom přidáme květák rozebraný na růžičky a uvaříme jej do měkka. Do zbylé osolené vody zavaříme navlhčenou lžičkou nočky, játra a česnek uškrábeme na prkénku, přidáme drobně pokrájenou cibuli a promícháme s ostatními přísadami. Vaříme je asi 4 minuty a vše přidáme do polévky současně s masem. Polévku necháme přejít varem a podáváme s nasekanou zelenou petrželkou.
Další recepty:
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Kuřecí polévka se žampiony dochucená kari.
Ukrajinský boršč bez masa podáváme se zakysanou smetanou.
Gulášovka s párkem a bramborem.
Kuřecí vývar s nudlemi vaříme doměkka.
Husí polévka kaldoun s knedlíčky.
Srbská čorba se zeleninou.
Majonéza s kari do které přidáme smetanu a citronovou šťávu.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky ze strouhanky.
Slepičí polévka s nudlemi a masem.
Tradiční boršč je ozdobený zakysanou smetanou.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Dršťkovka z hlívy s česnekem.
Šunkové noky do polévky
Slepičí kaldoun má svoji chuť.