Recepty > polévky > slovenská zelňačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
brambory a jeden větší brambor navíc, kyselé zelí, bobkový list, hrst sušených hub, klobása, hrubá mouka, sůl
Recept na přípravu:
Do větší nádoby dáme vařit na kostičky nakrájené brambory a předem namočené houby, osolíme. Do menší nádoby dáme vařit kyselé zelí s bobkovým listem. Větší brambor jemně nastrouháme a přidáme hrubou mouku, aby vzniklo tužší těsto. Těsto rozválíme a nakrájíme na nudle. Když jsou brambory z velké části uvařené, přidáme k nim povařené zelí i s vodou, ve které se vařilo (jenom ten, kdo nerad nakyslou chuť, vodu vylije) a vložíme na kolečka nakrájenou klobásku. Až se vše začne znovu vařit, přidáme i bramborové nudle a chvíli povaříme.
Další recepty:
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou
Hovězí Eintopf se zeleninou.
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Zeleninová polévka se svítkem nakrájeným na kolečka.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Eintopf z luštěnin a zeleniny.
Zelňačka s klobásou do které můžeme přidat cukr.
Šunkový svítek do polévky pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Rybí polévka z pstruha s osmaženou žemlí.
Staročeská zelňačka ze zelí.
Vegetariánský boršč necháme přejít varem a podáváme.
Zelňačka s fazolemi kterou přilijeme šlehačkou.
Kuřecí polévka se žampiony, zeleninou a masem.
Boršč s červenou řepou
Slovenská zelňačka přináší na české talíře svoji chuť.