Recepty > polévky > smetanová kulajda
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 hrsti sušených hub, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 brambory, drcený jmín, sůl, bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1 svazek kopru čerstvého nebo sterilovaného, 150 ml smetany, ocet, 4 natvrdo uvařená vejce
Recept na přípravu:
Houby zalijeme vodou a necháme několik hodin namočené. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, za stálého míchání ji zalijeme vlažnou vodou a vaříme asi 30 minut. Přidáme kostky brambor, okmínujeme, osolíme, přidáme scezené houby, bobkový list a koření. Vmícháme najemno nasekaný kopr, přilijeme smetanu, opět promícháme a ještě chvíli povaříme. Nakonec z polévky vyjmeme koření, dochutíme solí, octem a ještě jednou zamícháme. Vejce oloupeme, nakrájíme na plátky nebo na osminky a vložíme do polévky.
Další recepty:
Zelňačka z bílého zelí kysaného.
Gulášová polévka z hovězího masa ke které přidáme prolisovaný nebo nastrouhaný česnek.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které zavaříme.
Cuketa s vajíčkem kterým ji zalijeme.
Rychlá polévka s nudlemi je rychle hotova.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Polévka z hlavy kapra k níž přidáme opražené kousky chleba.
Česnečka s kroupami předem uvařenými.
Koprová kulajda ke které vmícháme na kousky pokrájená vejce.
Bramboračka s kroupami které společně s cibulí osmažíme dozlatova.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Kulajda z hlívy s octem s vejci na závěr.
Bílá bramboračka do níž přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem.
Ovarová polévka s kroupami
Smetanová kulajda přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.