Recepty > houby > smetanová omáčka z hlívy
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g hlívy, 40 g másla, 1 cibule, 1 dl smetany, 40 g hladké mouky, mletý pepř, zelená petrželka, vývar z masových kostí nebo masoxu, 2 lžíce citronové šťávy, sůl
Recept na přípravu:
Na rozpuštěném másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a petrželovou nať, přidáme houby nakrájené na plátky, pokapeme je citronovou šťávou a podusíme. Z hladké mouky a másla si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji studeným vývarem a vaříme asi 15 minut. Do vývaru přidáme podušené houby, osolíme a opepříme mletým pepřem a znovu povaříme. Hotovou omáčku zjemníme smetanou. Podáváme s vařeným nebo dušeným hovězím masem a s noky.
Další recepty:
Zapečené žampiony podáváme s vařenými brambory.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Salát se žampiony přelijeme zálivkou.
Houbová polévka se smetanou je ozdobená zelenou petrželí.
Brokolicová krémová polévka do které vmícháme zakysanou smetanu.
Hlívový guláš dochutíme majoránkou.
Těstoviny s hlívou a bazalkou opepříme mletým pepřem.
Romadúr pomazánka do které můžeme přidat trochu mléka.
Smaženice z hlívy ústřičné s rozšlehanými vejci.
Žampionová omáčka se smetanou je zjemněná smetanou.
Hlívová polévka s brambory.
Houbový guláš zahustíme smetanou.
Houbová omáčka se smetanou je dochucená cukrem, solí a citronovou šťávou.
Selská polévka
Smetanová omáčka z hlívy zve ke stolu.