Recepty > polévky > smetanová polévka s cuketou a fazolemi
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 malá cuketa, 1 plechovka bílých sterilovaných fazolí v mírně slaném nálevu, 2 brambory, 2 malé mrkve, 1 petržel, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 2 lžíce octa, špetka cukru, 250 ml smetany na vaření, trochu oleje, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
Recept na přípravu:
Brambory i cuketu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (z cukety můžeme vydlabat dužinu se semeny). Fazole zcedíme a necháme okapat. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Smažíme až cibule zesklovatí. Přidáme mouku a usmažíme jíšku. Zalijeme studenou vodou, asi 1,5 l. Osolíme, opepříme, přidáme nové koření, bobkové listy, brambory a cuketu. Vaříme do změknutí brambor. Pak přidáme fazole a přilijeme smetanu. Okyselíme octem a přidáme cukr. Necháme přejít varem, ochutnáme a případně dochutíme solí, octem, pepřem. Vybereme kuličky koření a bobkové listy. Při podávání na talíři posypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou.
Další recepty:
Jihočeská bramboračka kterou ochutíme octem.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Krémová zelňačka do které přidáme drcený česnek a smetanu.
Smetanová polévka s houbami a na kousky nakrájenými brambory.
Bramboračka s houbami je vařená do změknutí brambor i hub.
Smetanová brokolicová polévka z brokolice rozebrané na malé růžičky.
Smetanová dýňová polévka do které přidáme sladkou smetanu.
Kuřecí vývar s nudlemi dochucená nadrobno nasekanou petrželkou.
Tvarohová pomazánka s tuňákem na chléb.
Rychlá sýrová omáčka s těstovinami.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se sýrovými toustíky.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Rychlá sýrová polévka
Smetanová polévka s cuketou a fazolemi přináší na talíře svoji chuť.