Recepty > polévky > smetanová polévka z lišek
Suroviny potřebné pro přípravu:
400 g lišek, 1 cibule, 250 g brambor, 4 lžíce másla, 350 ml masového vývaru, 350 g smetany na vaření, sůl, mletý pepř, 1 lžíce jemně nasekané petrželové natě, 4 bagety (4 osmažené poloviny)
Recept na přípravu:
Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Lišky důkladně očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Dvě třetiny nakrájené cibule smícháme s brambory a spolu s 250 g lišek osmažíme na dvou lžících másla. Poté přilijeme vývar a smetanu, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 15-20 minut. Necháme chvíli zchladnout, rozmixujeme a podle chuti osolíme a opepříme. Zbytek lišek nasekáme najemno a se zbytkem nakrájené cibule opečeme na dalších dvou lžících másla. Dusíme, až se vyvaří tekutina. Poté osolíme a můžeme opepřit. Vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať a tuto houbovou směs rozdělíme na opečené kousky pečiva. Ty poté servírujeme ke smetanové polévce.
Další recepty:
Smetanová polévka s houbami a na kousky nakrájenými brambory.
Bramboračka s houbami je vařená do změknutí brambor i hub.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Kuřecí vývar s nudlemi dochucená nadrobno nasekanou petrželkou.
Jihočeská bramboračka kterou ochutíme octem.
Tvarohová pomazánka s tuňákem na chléb.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Houbová omáčka z lišek k vařenému masu.
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se sýrovými toustíky.
Bramborová polévka se sušenými houbami kterou okořeníme majoránkou.
Smetanová brokolicová polévka z brokolice rozebrané na malé růžičky.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Krémová zelňačka do které přidáme drcený česnek a smetanu.
Smetanová česneková polévka
Smetanová polévka z lišek přináší na talíře svoji chuť.