Recepty > polévky > soljanka na zimu
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g dobré prorostlé slaniny, 3 lžíce sádla nebo oleje, 2 velké cibule, 150 g mrkve, 150 g celeru, 200 g červené řepy, 200 g kysané zelí (může být i červené, lze použít i čerstvé), 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 citron nebo ocet, 5 lžic rajského protlaku, 3 větší kysané okurky, 2 litr hovězího vývaru, cukr, sůl, kyselá smetana
Recept na přípravu:
Slanina se nakrájí na tenké, nevelké plátky a na oleji se nechá vyškvařit. Přidá se cibule nakrájená na kroužky a nechá se zezlátnout. Přidá se nahrubo strouhaná kořenová zelenina, orestuje se, až začne tmavnout. Do směsi se přimíchají obě papriky, přidá se krájené propláchnuté zelí. Čerstvé červené zelí dodá polévce krásnou barvu. Zalije se vývarem, přidá citron krájený na plátky, rajský protlak, okurky, nakrájené na plátky a nechá se pomalu vařit asi hodinu. Pokud je správně připravená, není potřeba žádné přichucovadlo ani další koření. V některých krajích se přidává vařené uzené maso.
Podáváme ve velkých miskách s plátkem citronu a kopečkem smetany. Jako přílohu podáváme křupavé žitné pečivo.
Další recepty:
Plněná hovězí roláda s rýží.
Zeleninový boršč ke kterému přidáme nadrobno nasekanu petrželku nebo kopr.
Krémová bramboračka s nepříliš tuhou šlehačku.
Rajská polévka se sýrovými knedlíčky které na talíři přelijeme.
Houbová soljanka s bílým pečivem.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Hovězí guláš na červeném víně podáváme s houskovým knedlíkem.
Rybí polévka s houbami kterou podáváme s opečeným pečivem.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Polévka z uzené ryby do které vmícháme rybí maso.
Saská soljanka se smetanou.
Soljanka z hovězího masa se smetanou a olivami.
Kuřecí česnečka s česnekem podle individuální chuti.
Soljanka z ryby
Soljanka na zimu přináší na české talíře svoji chuť.