Recepty > polévky > špaldová krémová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
4 porce: 2 cibule, 2 lžíce oleje, 150 g špaldy, 2 litry zeleninového vývaru, 1 svazek mrkve, 2 kedlubny, 1 citron, 125 g smetany ke šlehání, sůl, pepř, hrst kerblíku
Recept na přípravu:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme špaldu a krátce osmahneme. Podlijeme zeleninovým vývarem a necháme přejít varem. Vaříme 30 minut kolem bodu varu. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Oloupané kedlubny rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky. Přidáme k pšenici a podusíme. Přimícháme strouhanou citronovou kůru. Vymačkanou citronovou šťávu rozmícháme se smetanou a přidáme do polévky. Prohřejeme, ale už nevaříme. Osolíme a opepříme. Z omytého a osušeného kerblíku otrháme lístky a rozdělíme na talíře s polévkou.
Další recepty:
Špaldová polévka kterou zalijeme trochou mléka nebo smetany.
Kuřecí nudličky s rýží necháme přes noc odležet v lednici.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se sýrovými toustíky.
Tvarohová pomazánka s tuňákem na chléb.
Jihočeská bramboračka kterou ochutíme octem.
Špenátová polévka se sýrem a osmaženými kousky rohlíku.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého dáme zavařit vlasové nudle.
Hrstková staročeská polévka můžeme ji podávat s topinkami.
Krémová zelňačka do které přidáme drcený česnek a smetanu.
Bramboračka s houbami je vařená do změknutí brambor i hub.
Kuřecí vývar s nudlemi dochucená nadrobno nasekanou petrželkou.
Špenátová polévka se slaninou
Špaldová krémová polévka přináší na talíře svoji chuť.