Recepty > polévky > špaldová polévka s hráškem
Suroviny potřebné pro přípravu:
100 g pšenice špaldy, 200 g zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený), 200 g mrkve, 100 g petržele, 1 cibule, olej, sůl, mletý pepř, petrželová nať
Recept na přípravu:
Špaldu přes noc namočíme do vody. Ráno scedíme, propláchneme a uvaříme do měkka.
Nadrobno pokrájenou cibuli orestujeme, přidáme mrkev a petržel postrouhané najemno. Přidáme hrášek, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a povaříme do změknutí zeleniny. Chvíli před dovařením přidáme špaldu i s vývarem a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme, případně podle chuti okořeníme a posypeme posekanou petrželovou natí.
Další recepty:
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se sýrovými toustíky.
Tvarohová pomazánka s tuňákem na chléb.
Jihočeská bramboračka kterou ochutíme octem.
Špenátová polévka se sýrem a osmaženými kousky rohlíku.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Špaldová polévka kterou zalijeme trochou mléka nebo smetany.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého dáme zavařit vlasové nudle.
Hrstková staročeská polévka můžeme ji podávat s topinkami.
Krémová zelňačka do které přidáme drcený česnek a smetanu.
Bramboračka s houbami je vařená do změknutí brambor i hub.
Kuřecí vývar s nudlemi dochucená nadrobno nasekanou petrželkou.
Kuřecí nudličky s rýží necháme přes noc odležet v lednici.
Špenátová polévka se slaninou
Špaldová polévka s hráškem přináší na talíře svoji chuť.