Recepty > polévky > staročeská bramboračka
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 brambory, 3 hrsti spařených krupek, na špičku nože tlučeného kmínu, 1/4 celeru, 1/2 petržele, 1/2 mrkve, 1,25 litru vody, sůl, 2 stroužky česneku, špetka majoránky, 1 lžička sádla, petrželka, 1-2 žloutky
Recept na přípravu:
Brambory oloupeme a pokrájíme na kousky, krupky spaříme, kořenovou zeleninu pokrájíme na kostičky a na kolečka. Vše nasypeme do vody, přidáme kmín a sůl a uvaříme do měkka. Pak brambory rozmačkáme, přidáme utřený česnek, majoránku a omastíme sádlem. Nakonec dochutíme solí a doplníme posekanou zelenou petrželkou, těsně před odstavením můžeme do polévky vyklepnout žloutky a rozmíchat.
Další recepty:
Hovězí vývar se zeleninou do kterého zavaříme nudle, nočky či rýži.
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme posekanou petrželkou.
Rajčatová česnečka s osmaženými kostičkami chleba.
Francouzská bramboračka do které přimícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky.
Bramboračka pro děti s houbami.
Zeleninová polévka s nudlemi kterou podle potřeby dosolíme a opepříme.
Jahodové čatní s mangem naplníme do sklenice a zavíčkujeme.
Rajčatová polévka s cuketou do které vmícháme nadrobno nasekanou petrželku.
Tarator, studená okurková bulharská polévka s bílým jogurtem.
Italská rajčatová omáčka kterou zjemníme máslem.
Bílá bramboračka s nadrobno pokrájenou pažitkou.
Omáčka z borůvek kterou poléváme knedlíky, lívance apod.
Staročeská kachna
Staročeská bramboračka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.