Recepty > omáčky > staročeská gulášová omáčka z hovězího masa
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
200-300 g hovězího masa, 30 g slaniny, 1 střední (i větší) cibule, 1 lžíce tuku, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1-2 stroužky česneku, sůl, kmín, majoránka, mletý pepř, 1,5 lžíce hladké mouky, 8 dl vývaru nebo vody s masoxem
Jak připravit tento recept:
Na rozehřátém tuku nejprve krátce osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu (může byt i paprikový bok), přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou spolu se slaninou dozlatova osmažíme. Přidáme papriku a po jejím zpěnění na menší kostky nakrájené maso, za stálého míchání ho osmahneme, podlijeme trochou vývaru (vody s masoxem), přidáme sůl, drcený kmín (přesijeme přes sítko), rozemnutou majoránku, pepř a utřený (rozmačkaný v protlačovači) česnek. Dusíme pod pokličkou za občasného podlití vývarem (vodou) a častého zamíchání, až je maso poloměkké. Šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme ji hladkou moukou, osmahneme, podlijeme zbylým vývarem (vodou), řádně rozmícháme a vše povaříme do úplného změknutí masa. Hotovou omáčku podle chuti přikořeníme. Na maso na talíři klademe plátky syrové cibule.
Další recepty:
Kuře s citronem a pepřem podáváme s brokolicí uvařenou na páře.
Špenátová omáčka s vhodnou přílohou.
Staročeská kachna se zelím.
Ryby nakládané na kyselo ve kterých necháme změknout kosti.
Cibulová omáčka kterou podáváme s knedlíky nebo těstovinami.
Pečené kuře na bazalce poléváme vypečenou šťávou.
Italské špagety posypeme nastrouhaným sýrem.
Špenátová polévka z mraženého špenátu s rozmíchaným vaječným žloutkem.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Pórková polévka pro děti s bramborem.
Španělská omeleta s mrkví, hráškem a kukuřicí.
Gulášová polévka z mletého masa je dochucena polévkovým kořením.
Bramboračka pro děti se zeleninou.
Staročeská zelňačka
Dozvíte se zde, jak se připravuje staročeská gulášová omáčka z hovězího masa a recept na přípravu.