Recepty > moučníky a dezerty > staročeská velikonoční vánočka
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
První těsto: 50 g droždí rozpustíme v 1/8 litru vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 250 g hladké mouky, přidáme kvásek, zpracujeme a dáme kynout.
Druhé těsto: 250 g hladké mouky, 100 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 celá vejce, trocha soli
Recept na přípravu:
Když první těsto vykyne, zapracujeme do něj druhé těsto, přidáme 50 g rozinek, nasekaných ořechů, mandlí a kandovaného ovoce. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta upleteme následujícím způsobem vánočku: spodek vánočky pleteme ze 4 pruhů, druhou vrstvu z 3 pruhů a vrchní část tvoří 2 spletené pruhy. Do nich napícháme několik špejlí (aby se těsto při pečení nesneslo). Na koncích hořejší díl přitáhneme přes spodní díly vánočky a zasuneme je dospodu. Jednotlivé díly klademe přímo na vymazaný plech na sebe, vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě dalších přibližně 30 minut kynout. Pečeme v mírně předehřáté troubě, když povrch trochu zrůžoví, trošku teplo zmírníme a dopečeme.
Další recepty:
Borůvkový koláč s drobenkou - vyšleháme tvaroh, jogurt, vejce, cukr a vanilkový cukr.
České buchty ze dvou těst.
Velikonoční nádivka s kopřivami uzeným masem a rohlíky.
Tvarohové šátečky můžeme na závěr pocukrovat.
Borůvkový trhanec dochutí borůvkový rozvar.
Tvarohová žemlovka z rohlíků.
Tiramisu po česku posypeme kakaem.
Litý koláč s ovocem pečeme v předehřáté troubě půl hodiny.
Americká buchta z jablek a ořechů.
Velikonoční nádivka z plece.
Tiramisu z mascarpone s piškoty, které máčíme v kávě.
Velikonoční vánočka recept
Toto lahodné jídlo přináší recept na pokrm staročeská velikonoční vánočka.