Recepty

Recepty > polévky > starovídeňská erteplačka

Starovídeňská erteplačka

Suroviny potřebné pro přípravu:

150 g anglické slaniny, 2 polévkové lžíce másla, 2 cibule, 2 velké hrsti sušených hub, 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky, 200 g mrkve, čtvrtina celeru, 500 g brambor, 1,5 litru vývaru nebo vody, sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, kostka hovězího bujónu, aromat, 250 ml šlehačky, 1 zakysaná smetana, citrónová šťáva, sekaná zelená petrželka nebo čerstvá majoránka

Recept na přípravu:

Do hrnce vložíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, kterou mírně rozškvaříme, přidáme máslo, na kostičky nakrájenou cibuli a předem namočené sušené houby. Chvíli společně restujeme. Pak zasypeme hladkou moukou, trochu opražíme, přidáme na kostky nakrájenou zeleninu: mrkev, celer a na kostičky nakrájené syrové brambory. Zalijeme vychladlým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu a vaříme do změknutí zeleniny a brambor (cca 20 min). Ochutíme masovým bujónem, případně Aromatem, zalijeme šlehačkou a vložíme zakysanou smetanu. Odstavíme z plotýnky, doladíme citrónovou šťávou, čerstvou sekanou zelenou petrželkou a také třeba čerstvou majoránkou.

Další recepty:
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Valašská kyselica s brambory.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Smetanová žampionová polévka

Recepty
Motto

Starovídeňská erteplačka má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.