Suroviny potřebné pro přípravu:
120 g hrubé mouky nebo jemné krupice, 1 vejce, voda
Recept na přípravu:
Do mouky nebo krupice proseté na vál vytvoříme důlek, vklepneme do něj vejce a nožem vmícháváme do něj od středu mouku. Pak přidáme lžíci vody a vypracujeme tuhé těsto. Nastrouháme je na hrubém struhadle, rozložíme v nízké vrstvě na vál nebo na velké prkno a necháme proschnout. Polovinu strouhání rovnou uvaříme, druhou polovinu dobře usušíme a použijeme příště.
Další recepty:
Kuřecí srdíčka na smetaně podáváme s rýží.
Hovězí vývar s houbami ozdobíme drobně posekanou petrželkou.
Česnekový oukrop s chlebem.
Kroupová polévka s uzeným masem a bramborem.
Strouhání do polévky z těsta.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi vaříme, až jsou maso i zelenina měkké.
Hovězí vývar z morkových kostí nalijeme do talířů a podáváme.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Pravý ruský boršč dochutíme octem a solí.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Francouzská bramboračka s nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Smetanová celerová polévka s kostičkami osmažené housky.
Zelňačka z uzených kostí s mlékem.
Domácí nudle do polévky
Strouhání přináší na talíře svoji chuť.