Recepty

Recepty > polévky > štýrská polévka

Štýrská polévka

Suroviny potřebné pro přípravu:

500 g dýně, 1 cibule, 3 stroužky česneku, hrst pražených dýňových semínek, smetana na šlehání, 50 g másla, majoránka, kmín, sladká paprika, sůl, olej

Recept na přípravu:

Cibuli nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nasekáme. Dýni nakrájíme na kostičky (zbavíme samozřejmě semínek a pokud nemáme dýni hokaido i oloupeme). Cibuli zesklovatíme na másle s trošičkou oleje, pak přidáme česnek a krátce za stálého míchání osmahneme. Přidáme dýni, chvíli podusíme, okořeníme sladkou paprikou a hned zalijeme tři čtvrtě litrem vody (lze použít i vývar, ale napoprvé je rozumné polévku dělat jen z vody, abychom věděli, jaký má šmak a jak ho pak doladit). Vaříme do změknutí dýně, pak vše rozmixujeme, osolíme, dokořeníme kmínem, krátce povaříme a na poslední tři minutky přidáme majoránku. Podáváme politou trochou smetany na šlehání a posypanou praženými dýňovými semínky.

Další recepty:
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Koprová kulajda - brambory nakrájíme na kostičky.
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Plněné papriky se sýrem podáváme se zeleninovým salátem.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Pikantní citronová omáčka by měla být hodně pikantní.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme.
Gulášovka z kotrče kterou provaříme dvacet minut.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Kuřecí řízky v jogurtu podáváme s bramborem.
Chřestová polévka z bílého chřestu ozdobená lístky čerstvého tymiánu.
Kuřecí vývar s drobením do které vrátíme obrané maso.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Smetanová žampionová polévka

Recepty
Motto

Štýrská polévka má své kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.