Recepty

Recepty > polévky > šumavská kulajda se zastřenými vejci

Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Suroviny potřebné pro přípravu:

brambory, sušené houby, smetana, máslo, hladká mouka, vejce, ocet, kopr, kmín, bílý pepř, sůl

Recept na přípravu:

Sušené houby předem namočíme, nejlépe přes noc. Brambory očistíme a nakrájíme je na kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme na mírném ohni. Až jsou houby a brambory měkké. Pak zjemníme smetanou, zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, ochutíme octem, přidáme hrudku másla a pokrájený kopr. Krátce povaříme. Mezitím do osolené a octem okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme je tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po pěti minutách varu vejce vyjmeme a vložíme je okamžitě do studené vody, aby se vejce zatáhla. Při podávání do každé porce polévky přidáme jedno zastřené vejce.

Další recepty:
Slovenská kapustnica se žloutkem.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Pikantní zelňačka s brambory.
Hovězí plátky na houbách podle chuti zahustíme.
Špenátová polévka z mraženého špenátu s prolisovaným česnekem.
Tofu s rajčaty podáváme s nudlemi.
Špenátová polévka s uzeným lososem kterého zakápneme olivovým olejem.
Okurková omáčka s houskovým knedlíkem.
Krémová zelňačka se smetanou.
Koprová kulajda do nějž vmícháme pokrájená vejce.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Hovězí polévka s noky které vyplavou na povrch.
Staročeská bramboračka se zelenou petrželkou.
Špenátová omáčka

Recepty
Motto

Šumavská kulajda se zastřenými vejci má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.