Recepty > polévky > šumavská kulajda se zastřenými vejci
Suroviny potřebné pro přípravu:
brambory, sušené houby, smetana, máslo, hladká mouka, vejce, ocet, kopr, kmín, bílý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Sušené houby předem namočíme, nejlépe přes noc. Brambory očistíme a nakrájíme je na kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme na mírném ohni. Až jsou houby a brambory měkké. Pak zjemníme smetanou, zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, ochutíme octem, přidáme hrudku másla a pokrájený kopr. Krátce povaříme. Mezitím do osolené a octem okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme je tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po pěti minutách varu vejce vyjmeme a vložíme je okamžitě do studené vody, aby se vejce zatáhla. Při podávání do každé porce polévky přidáme jedno zastřené vejce.
Další recepty:
Slovenská kapustnica se žloutkem.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Pikantní zelňačka s brambory.
Hovězí plátky na houbách podle chuti zahustíme.
Špenátová polévka z mraženého špenátu s prolisovaným česnekem.
Tofu s rajčaty podáváme s nudlemi.
Špenátová polévka s uzeným lososem kterého zakápneme olivovým olejem.
Okurková omáčka s houskovým knedlíkem.
Krémová zelňačka se smetanou.
Koprová kulajda do nějž vmícháme pokrájená vejce.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Hovězí polévka s noky které vyplavou na povrch.
Staročeská bramboračka se zelenou petrželkou.
Špenátová omáčka
Šumavská kulajda se zastřenými vejci má své chuťové kouzlo.