Recepty

Recepty > polévky > sváteční smetanová květáková polévka

Sváteční smetanová květáková polévka

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 květák, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 kedlubna, 1 cibule, kelímek sladké smetany, máslo, hladká mouka, libeček, celerová nať, petrželka, sůl, mletý pepř, muškátový květ, litr masového vývaru (nejlépe slepičí nebo kuřecí)

Recept na přípravu:

Cibuli a kořenovou zeleninu nahrubo nasekáme, osmažíme na másle, zalijeme vývarem, přidáme brukev a nasekaný květák a všechno uvaříme do měkka. Poté propasírujeme přes ostré síto, a nebo rozmixujeme (stolním nebo ručním mixerem). Znovu přivedeme k varu a přilijeme kelímek sladké smetany. Rozmixovaná zelenina polévku dostatečně zahustí, ale kdyby se nám zdála řídká, ve troše studené vody rozmícháme lžíci hladké mouky a touto zátřepkou polévku zahustíme. Okořeníme sekanými natěmi, solí, pepřem a muškátem.

Další recepty:
Zelňačka s uzeným masem do které přidáme prolisovaný česnek.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená.
Krémová bramboračka se šlehačkou.
Koprová kulajda do které vmícháme pokrájená vejce.
Kroupová polévka s uzeným masem, kroupy uvaříme zvlášť.
Francouzská cibulačka se sýrem a bagetou.
Krémová česnečka rozmixovaná a dochucená.
Smetanová koprová omáčka přikyselená o doslazená.
Květáková polévka do které nakrájíme na kostičky osmahnuté housky.
Gulášovka s párkem a brambory.
Krémová zelňačka ozdobená pokrájenou petrželkou.
Kuřecí ragú hodinu dusíme.
Květáková polévka s knedlíčky kterou zdobíme zelenou petrželkou.
Hustá květáková polévka

Recepty
Motto

Sváteční smetanová květáková polévka má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.