Recepty > polévky > sýrová polévka se smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového nebo drůbežího bujónu, sůl, mletý pepř, 200-250 g tvrdého sýra, 150-200 ml smetany, 2 žloutky, pažitka, rohlíky
Recept na přípravu:
V hrnci zahřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji 1,3 litru vody, přidáme bujón, smetanu, rozmícháme a povaříme 10-15 minut. Poté do polévky nasypeme nastrouhaný sýr a za častého míchání vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Podle chuti osolíme (pozor, sýr je slaný) a opepříme. Ke žloutkům v hrnku nebo misce přidáváme a vmícháváme postupně po lžičkách trochu polévky a pak vlijeme do hrnce, promícháme a odstavíme.
Při podávání na talíři polévku posypeme posekanou pažitkou a opečenými kostičkami rohlíků.
Další recepty:
Krémová zelňačka do které přidáme drcený česnek a smetanu.
Kuřecí vývar s nudlemi dochucená nadrobno nasekanou petrželkou.
Tvarohová pomazánka s tuňákem na chléb.
Špaldová polévka kterou zalijeme trochou mléka nebo smetany.
Kuřecí nudličky s rýží necháme přes noc odležet v lednici.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se sýrovými toustíky.
Jihočeská bramboračka kterou ochutíme octem.
Sýrová polévka se zeleninou ozdobíme na talíři zelenou petrželkou.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého dáme zavařit vlasové nudle.
Hrstková staročeská polévka můžeme ji podávat s topinkami.
Bramboračka s houbami je vařená do změknutí brambor i hub.
Špaldová krémová polévka
Sýrová polévka se smetanou přináší na talíře svoji chuť.