Recepty > polévky > sýrový krém s houbami
Suroviny potřebné pro přípravu:
sýr gouda, sušené hříbky, pórek, celer, máslo, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, mléko, vejce, čerstvá pažitka, bílý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Sušené hříbky propláchneme přes síto pod tekoucí vodou a vložíme do studené vody změkčit. Pórek a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. V hrnci zahřejeme máslo a pokrájenou zeleninu na něm osmahneme. Podlijeme vývarem a vodou, ve které jsme máčeli houby. Osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Pak polévku přecedíme přes jemné síto do jiné nádoby. Jemně nastrouhaný sýr, spolu se smetanou vmícháme do polévky a zahříváme tak dlouho, až se sýr zcela rozpustí. V mléce rozšleháme vaječné žloutky, a smícháme s troškou horké polévky. Potom směs za stálého míchání vlijeme do polévky. Polévku jenom zahříváme, již nevaříme. Podle chuti přisolíme a opepříme. Houby jemně nakrájíme a podusíme na trošce másla. Polévku rozdělíme do talířů a přidáme podušené houby. Před podáváním posypeme jemně sekanou pažitkou a trochou čerstvě umletého bílého pepře.
Další recepty:
Rybí polévka z tresky doplněná petrželovou natí.
Krkonošské kyselo podáváme s brambory.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Slovenská kapustnica se žloutkem.
Kyselica s klobásou nakrájenou na kolečka.
Hovězí polévka s noky které vyplavou na povrch.
Staročeská bramboračka se zelenou petrželkou.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Okurková omáčka s houskovým knedlíkem.
Sýrový svítek do polévky použijeme jako zavářku.
Hovězí plátky na houbách podle chuti zahustíme.
Pikantní zelňačka s brambory.
Rychlá česnečka s osmaženými kostičkami housky.
Sýrový závin z listového těsta
Sýrový krém s houbami má své chuťové kouzlo.