Recepty

Recepty > polévky > tradiční ruský boršč

Tradiční ruský boršč recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

500 g hovězího masa, 100 g cibule, 300 g červené řepy, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 100 g mrkve, 5 kuliček celého černého pepře, 200 g brambor, 2 lžíce rajského protlaku, 200 g zelí, petržel, kopr, mletý pepř, sůl, olej na smažení

Recept na přípravu:

Nejprve si připravíme vývar. Hovězí s kostí umyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhneme teplotu, sebereme z vývaru pěnu, osolíme a pak vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. 10-15 minut před koncem vaření vývaru přidáme kuličky pepře a bobkový list. Když je hotový, vyjmeme maso a vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2-3 cm dlouhá nebo nakrájíme na kostky. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a zvýšíme teplotu vaření.

Brambory nakrájíme na kostky 2x2 cm a přidáme je do vývaru. Po vzkypění stáhneme teplotu a necháme vařit asi 15 minut. Zelí nakrájíme na nudličky, také přidáme do hrnce, zvýšíme teplotu, opět teplotu stáhneme, když začne kypět. Necháme tak vařit na mírném ohni.

Zatímco se brambory a zelí vaří, připravíme si na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme. Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit. Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu. Ještě trochu vše smažíme. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme jen vývar (asi 2 naběračky) a přidáme ho do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka. Po změknutí řepy přidáme do hrnce k boršči a zvětšíme oheň. Po vzkypění vaříme 2 minuty a poté vypneme oheň. Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut.

Tradiční ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

Další recepty:
Polévka ze zelených fazolek zahuštěná jíškou.
Ruský boršč bez masa do kterého vmícháme ocet a cukr.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Pravá řecká musaka pokrm podle chuti osolíme.
Tradiční koprová omáčka získá sladkokyselou chuť.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Rybí polévka z filé kterou ochutíme petrželkou a podáváme.
Ruský boršč do kterého přidáme lžíci zakysané smetany.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Polévka z tvrdého chleba se již dále nevaří.
Uzený vývar s kroupami osolíme dle individuální chuti.
Fazolačka s klobásou, prolisovaným česnekem a octem.
Pravý ukrajinský boršč

Recepty
Motto

Tradiční ruský boršč přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.