Recepty > omáčky > třená majonéza z olivového oleje
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 vaječné žloutky, na špičku nože soli, 3/8 l olivového oleje, šťáva z poloviny citronu, 3 lžíce vinného octa, 10 zrnek bílého tlučeného pepře, na špičku nože cukru, 1/2 kávové lžičky hořčice
Jak připravit tento recept:
V hlubší porcelánové misce umícháme čerstvé vaječné žloutky se solí. Pak nepřetržitě mícháme metlou hruškovitého tvaru a přikapáváme čerstvý olej tak dlouho, až se majonéza spojuje do hrudky. Za stálého míchání pak přikapáváme podle chuti citronovou šťávu (opatrně, aby majonéza příliš nezřídla). Majonézu zahustíme přikapáváním oleje. Naposledy zamícháme opatrně do majonézy ocet, tlučený pepř, práškový cukr, jemnou hořčici. Čím déle majonézu třeme, tím je hustší, hladší a lesklejší. Olej a vaječný žloutek musí mít teplotu místnosti, ve které se majonéza připravuje. Ze studeného oleje a žloutku se majonéza sráží. Hotovou majonézu podáváme vychlazenou.
Další recepty:
Majonéza bez vajec dochucená podle chuti.
Noky do polévky bez vajec vaříme 8-10 minut.
Rychlá rajská omáčka s masovými kuličkami jako přílohou.
Domácí cibulačka s kostičkami usmaženého chleba.
Majonéza za 5 vteřin vymixovaná tyčovým mixerem.
Domácí tatarka jako příloha k jídlům.
Kuřecí salát s majonézou necháme vychladnout a podáváme s pečivem.
Kuře na estragonu ke kterému přilijeme vývar ze slepičího bujónu.
Rychlá smetanová omáčka se šunkou která je slaná.
Domácí tvaroh zatížíme v cedníku závažím.
Majonéza z originálních ingrediencí.
Domácí klobásy pečeme dočervena.
Rychlá bramborová polévka s česnekem do které přidáme rozkvedlané vajíčko.
Domácí majonéza
Dozvíte se zde, jak se připravuje třená majonéza z olivového oleje a recept na přípravu.