Recepty

Recepty > polévky > turecká polévka z červené čočky

Turecká polévka z červené čočky

Suroviny potřebné pro přípravu:

1,5 hrnku červené čočky, 1 větší cibule, 1 lžička kmínu, 1 sáček šafránu případně lžíce rajského protlaku, 1 mrkev, 1-1,5 litru zeleninového nebo kuřecího vývaru, 2 lžíce másla, 1 lžíce chilli vloček (nejlépe tureckých - aci pul biber), 1 citron

Recept na přípravu:

Na trošce olivového oleje zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, případně přidáme šafrán (protlak), kmín a na malé kostičky nakrájenou mrkev. 1-2 minuty smažíme. Poté přidáme opranou čočku. Důkladně promícháme. Zalijeme 3/4 horkého vývaru a znovu promícháme. Čočka nesmí být přilepená ke dnu hrnce. Na mírném ohni necháme vařit do změknutí, občas zamícháme. Zbytek vývaru udržujeme horký. Když je čočka měkká, rozmixujeme.

Na pánvi necháme rozehřát máslo. Ve chvíli, kdy začne pěnit, sejmeme pánev z plotýnky, přidáme chilli a promícháme. Při podávání polévku nalijeme do misek a pokapeme máslem s chilli. Každému pak dáme k misce čtvrtku citronu, aby si mohl jídlo sám dochutit citronovou šťávou. Podáváme s bílým chlebem.

Další recepty:
Kari rizoto s mraženou zeleninou.
Ruský boršč je tradiční jídlo.
Egyptská polévka z červené čočky s citronem na přikyselení.
Polévka z červené čočky a rajčat pokud je třeba, dosladíme.
Ukrajinský boršč z hovězího masa.
Fazolačka s uzeným masem a brambory.
Ruský boršč s mletým masem a zeleninou.
Plněná rajčata poklademe na plech a upečeme.
Kuřecí maso s kokosovým mlékem kterým směs přelijte.
Polévka z červené čočky s kari před podáváním přidáme čerstvě nasekaný koriandr.
Hovězí Eintopf ke kterému přidáme bílé fazole z konzervy.
Rychlá polévka z červené čočky dochucená oreganem.
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Polévka z červené čočky a mrkve

Recepty
Motto

Turecká polévka z červené čočky přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.