Recepty > polévky > uherská zelňačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g paprikové klobásy, 300 g kysaného zelí, 4 brambory, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 - 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce mleté papriky, trocha mletého nebo drceného kmínu, 1 kostka masoxu nebo hovězího bujonu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 200 ml zakysané smetany
Recept na přípravu:
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na rozehřátém sádle. Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, osolíme, opepříme a okořeníme trochou kmínu. Podušené zelí zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a mletou papriku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě v jiném hrnci. K zelí dáme vařit klobásu nakrájenou na tenká kolečka a zahustíme moukou, kterou rozmícháme v trošce studené vody. Do polévky vlijeme brambory i s vodou, ve které se vařily, a podle chuti přidáme buď sladkou nebo pálivou mletou papriku. Nakonec polévku podle chuti přisoíme a opepříme, dochutíme česnekem a na talířích doplníme porce kopečkem zakysané smetany a zelenou petrželkou.
Další recepty:
Uzená polévka s rýží a brambory.
Vločková polévka s mrkví a zelenou petrželku.
Kuřecí nudličky s rýží necháme přes noc odležet v lednici.
Zelňačka s klobásou a houbami sušenými.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého dáme zavařit vlasové nudle.
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se sýrovými toustíky.
Fazolačka na kyselo kterou dle chuti přikyselíme octem.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Kuřecí vývar s nudlemi dochucená nadrobno nasekanou petrželkou.
Krémová zelňačka do které přidáme drcený česnek a smetanu.
Kolínka s vejcem mícháme dokud se nevytvoří hrudky.
Hrstková staročeská polévka můžeme ji podávat s topinkami.
Řecká čočková polévka
Uherská zelňačka přináší na talíře svoji chuť.