Recepty > polévky > uzená čočková polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g čočky, kousek uzených žeber (200-300 g), 1 velká cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, mletý pepř, sůl, 2 stonky řapíkatého celeru, 2-3 stroužky česneku
Recept na přípravu:
Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namáčet. Druhý den vodu slijeme a zalijeme novou vodou (cca 1,5 litru). Přidáme omytá žebra, nové koření, bobkové listy a uvaříme do změknutí čočky. Na rozpáleném sádle osmažíme najemno pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mouku a usmažíme cibulovou jíšku. Když je čočka uvařená, vyjmeme žebra, kuličky koření a bobkový list. Z žeber obereme maso, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Přídáme do ní i jíšku, na malé kousky pokrájené celerové řapíky, osolíme, opepříme, rozmícháme a ještě 15 minut povaříme. Hotovou polévku odstavíme a vmícháme do ní rozmačkaný česnek. Při podávání na talíři posypeme posekanou pažitkou nebo petrželovou natí.
Další recepty:
Zelňačka s klobásou a houbami sušenými.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého dáme zavařit vlasové nudle.
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se sýrovými toustíky.
Uzená polévka s rýží a brambory.
Fazolačka na kyselo kterou dle chuti přikyselíme octem.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Kuřecí vývar s nudlemi dochucená nadrobno nasekanou petrželkou.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi necháme před podáváním ještě chvíli dojít.
Kolínka s vejcem mícháme dokud se nevytvoří hrudky.
Hrstková staročeská polévka můžeme ji podávat s topinkami.
Vločková polévka s mrkví a zelenou petrželku.
Kuřecí nudličky s rýží necháme přes noc odležet v lednici.
Řecká čočková polévka
Uzená čočková polévka přináší na talíře svoji chuť.