Recepty > polévky > uzená fazolačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
750 g uzených vepřových žeber, 300 g bílých fazolí, 2 cibule, 2 petržele, 1 mrkev, 5 kuliček nového koření, mletý pepř, 3 bobkové listy, 2 kelímky zakysané smetany (po 200 g), ocet, majoránka, česnek, sádlo nebo olej, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky
Recept na přípravu:
Přebrané a propláchnuté fazole den dopředu namočíme do studené vody.
Druhý den slijeme vodu, dolijeme čerstvou, přidáme omytá žebra, 1 celou cibuli, nové koření, bobkový list, 1 celou petržel a uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme jíšku: cibuli pokrájíme nadrobno a na troše sádla nebo oleje osmažíme dozlatova. Přisypeme mouku a usmažíme cibulovou jíšku. Nakonec do ní vmícháme mletou papriku. Uvařená žebra vytáhneme z polévky, obereme z nich maso a nakrájíme na kousky. Z polévky vyjmeme i cibuli, petržel, kuličky koření a bobkové listy. Mrkev a druhou petržel pokrájíme na kousky a spolu s masem vložíme do polévky. Vmícháme chladnoucí jíšku, podle potřeby dolijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a ještě povaříme asi deset minut (do změknutí zeleniny) za občasného míchání. Nakonec vmícháme smetanu, ochutíme octem a necháme přejít krátce varem. Odstavíme a vmícháme podle chuti rozmačkaný česnek.
Další recepty:
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se sýrovými toustíky.
Uzená polévka s rýží a brambory.
Fazolačka na kyselo kterou dle chuti přikyselíme octem.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Zelňačka s klobásou a houbami sušenými.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Kuřecí vývar s nudlemi dochucená nadrobno nasekanou petrželkou.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi necháme před podáváním ještě chvíli dojít.
Kolínka s vejcem mícháme dokud se nevytvoří hrudky.
Hrstková staročeská polévka můžeme ji podávat s topinkami.
Vločková polévka s mrkví a zelenou petrželku.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého dáme zavařit vlasové nudle.
Kuřecí nudličky s rýží necháme přes noc odležet v lednici.
Vločková polévka s mlékem
Uzená fazolačka přináší na talíře svoji chuť.