Recepty > polévky > uzená polévka se smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
uzené maso, mrkev, petržel, zelená petrželka, celer, cibule, kyselá smetana, hladká mouka, veka, máslo, hřebíček, celý černý pepř, bobkový list, sůl
Recept na přípravu:
V lehce osolené vodě uvaříme uzené maso spolu s bobkovým listem, hřebíčky a celým pepřem. Vaříme alespoň půl hodiny. Poté přidáme půlku oloupané cibule, omytou a očištěnou mrkev, celer, petržel a vaříme na mírném ohni ještě další půl hodiny. Maso vyjmeme a kořenovou zeleninu slijeme přes sítko. Maso a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Smetanu promícháme s hladkou moukou, vlijeme do vroucího vývaru a za občasného míchání vaříme asi čtvrt hodiny. Pak přidáme nakrájené maso se zeleninou a prohřejeme. Polévku dochutíme solí. Plátky veky nakrájíme na proužky a osmahneme na rozpuštěném másle. Polévku servírujeme teplou s osmahlou vekou a zdobenou sekanou zelenou petrželkou.
Další recepty:
Slovenská kapustnica se žloutkem.
Špenátová polévka z mraženého špenátu s prolisovaným česnekem.
Krémová zelňačka se smetanou.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Okurková omáčka s houskovým knedlíkem.
Staročeská bramboračka se zelenou petrželkou.
Pikantní zelňačka s brambory.
Švestková polévka z vypeckovaných švestek.
Hovězí plátky na houbách podle chuti zahustíme.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Tofu s rajčaty podáváme s nudlemi.
Uzená polévka s rýží s brambory a zeleninou.
Koprová kulajda do nějž vmícháme pokrájená vejce.
Thajská kuřecí polévka
Uzená polévka se smetanou má své chuťové kouzlo.