Recepty

Recepty > polévky > vánoční kapustnice

Vánoční kapustnice recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

1/2 kg kysaného zelí se šťávou a navíc 1,25 litru šťávy z kyselého zelí (kapust­nice) nebo vody, 3-4 oloupané brambory, 300 g uzeného masa (nebo uzené vepřové koleno), 200 g vepřového masa (plec nebo libovější bůček), domácí klobása, hrst sušených hub, po 1 lžíci strouhaného celeru a mrkve, hrst sušených švestek bez pecek, 100 g uzené slaniny, 2 cibule, 1 bobkový list, mletý černý a bílý pepř, 2 hřebíčky, 2 dl bílého vína, 1 lžička mleté červené papriky, špetka kmínu, sůl, 1/4 litru kyselé smetany, 2 lžíce hladké mouky

Recept na přípravu:

Dobře oprané uzené maso zalijeme studenou vodou, přivedeme do varu a vodu z masa slijeme do výlevky. Uzené maso opláchneme studenou vodou a spolu s očištěným vepřovým masem vložíme do kapustnice (nemáme-li tolik šťávy ze zelí, dolijeme vodou), zvolna přivedeme k varu a vaříme téměř do měkka. Přidáme pokrájené kyselé zelí, brambory, předem namočené houby, cibuli, celou klobásu, hřebíček, bobkový list, kmín, pepř a povaříme. Na pánvi rozpustíme drobně nakrájenou slaninu a papriku. Z polévky vyndáme měkké maso a klobásu, do polévky vlijeme víno, nastrouhanou mrkev a celer, paprikovou slaninu a sušené švestky. Maso pokrájíme na kousky, klobásu na kolečka a vložíme zpět do polévky. Nakonec vmícháme kyselou smetanu s rozkvedlanou moukou a chvíli ještě povaříme. Podáváme na talíři nebo v misce a navrch utvoříme lžičkou noček z husté kyselé smetany.

Další recepty:
Vánoční kapří polévka s osmaženou houskou.
Červený boršč do kterého přidáme rajčatový protlak.
Hovězí vývar se zeleninou ve kterém zavaříme kapání, nočky či rýži.
Rajčatová polévka s bazalkou a šlehačkou.
Pyré z červené řepy se hodí ke slaninovým knedlíkům.
Špenátová omáčka k těstovinám z pomalého hrnce.
Omáčka z bílého vína a tvarohu který prošleháme.
Zeleninový boršč podáváme se zakysanou smetanou.
Špenátová polévka z mraženého špenátu s rozmíchaným vaječným žloutkem.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Strouhankové knedlíčky do polévky vytvarujeme a zavaříme.
Slovenská kapustnica se žloutkem rozmíchaným v mléce.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Vánoční rybí polévka

Recepty
Motto

Vánoční kapustnice přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.