Recepty > vánoční cukroví > vánoční medový nugát
Potřebné suroviny:
1 smetana ke šlehání, 1 kondenzované mléko, 80 g másla, 2 lžíce sušené smetany, 400 g medu nebo cukru, 250 g pražených mandlových plátků, 150 g mléčné čokolády
Postup přípravy:
Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem.
Na středním plameni přivedeme k varu smetanu spolu s kondenzovaným mlékem a medem. Nechte probublávat, dokud směs nedosáhne teploty 118-120 °C a zcela nezkaramelizuje. Odstavíme z plamene a necháme několik minut chladnout. Poté opatrně vešleháme sušenou smetanu, máslo a plátky mandlí. Směs nalijeme na připravený plech a necháme ji ztuhnout, ideálně přes noc. Nejméně však 4 hodiny. Ztuhlý nugát přendáme na prkénko a nakrájíme na malé kousky.
Připravíme si vodní lázeň a rozpustíme v ní čokoládu. Jednotlivé kousky nugátu v ní namáčíme - ale pouze jejich spodní část. Každý kousek nugátu odložíme na plech s pečicím papírem a necháme ztuhnout.
Další recepty:
Kokosové pusinky z kondenzovaného mléka pepčeme dozlatova.
Žloutková kolečka obalíme rozdrcenými ořechy.
Mozartovy koule necháme ztuhnout.
Tmavá kokosová čokoláda daná vychladit.
Vánoční ovoce necháme zaschnout a uložíme.
Vánoční nugát nechte 15 dní uležet.
Ořechová srdíčka nechte 2 dny odležet.
Vánoční cukroví s medem a ořechy máčíme v čokoládové polevě.
Košíčky s krémem a rozinkami plníme máslovým krémem a ozdobíme.
Pařížské koule z tatranky.
Recept na pampeliškový med z květů pampelišek.
Sezamové kuličky s medem vkládejte do papírových košíčků.
Skořicové kuličky namáčejte v čokoládové polevě.
Fíkové vánoční cukroví
Tuto pochoutku přináší recept vánoční medový nugát.