Recepty > moučníky a dezerty > vdolky z kynutého těsta
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g hladké mouky
42 g droždí
1/4 litru mléka
2 lžíce pískového cukru
špetku soli
60 g másla
1 žloutek
Na dohotovení:
tvaroh
marmeláda
šlehačková nebo zakysaná smetana
Recept na přípravu:
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme na hustší těsto. Lehce poprášíme moukou a necháme kynout asi 45 minut. Poté z těsta uválíme silnější plát a vytlačujeme kolečka anebo vykrajujeme lžíci těsto a pomaštěnýma rukama, aby se těsto nelepilo, vytváříme bochánky, které vkládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 15 minut odpočívat. Potřeme je tukem a vkládáme do nepředehřáté trouby a pečeme při 180 °C do světle žluta. Pak je obrátíme, znovu potřeme tukem a dopečeme. Navrch kápneme marmeládu, nastříkáme vyšlehanou smetanu a posypeme tvarohem.
Další recepty:
Pečený meruňkový šmakoun pečeme v předehřáté troubě.
Kynuté bramborové koblihy na které můžeme dát sladkou marmeládu.
Banánové řezy potřeme rozpuštěnou čokoládou.
Americké pancakes podáváme s džemem.
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Velikonoční koblihy necháme vychladnout a pocukrujme.
Meruňkový koláč krájíme na menší kousky.
Borůvkový koláč bez kynutí upečeme ve vyhřáté troubě.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Bramborové šišky se strouhankou posypeme osmaženou strouhankou s moučkovým cukrem.
Meruňkové řezy s pudinkem polijeme čokoládovou polevou.
Americké muffiny pečeme ve vyhřáté troubě.
Vdolky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Masopustní koblihy
Vdolky z kynutého těsta vykouzlí na stole lahodnou chuť.