Recepty > polévky > vegetariánská zeleninová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 středně velké cibule, hrst zelených fazolových lusků, 1 polévková lžíce římského kmínu, 3 lžíce oleje, 1 litr vody, 6 rajčat, 250 g červené čočky, kostka zeleninového bujónu, sůl, mletý černý pepř, sekaný libeček a zelená petrželka
Recept na přípravu:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, hrst zelených fazolových lusků (nebo 2 zelené paprikové lusky) na proužky a s 1 polévkovou lžící římského kmínu (lze nahradit naším, ale není tak dobrý) osmahneme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme spařená, oloupaná a na kostky nakrájená rajčata, umytou červenou čočku, kostku bujónu, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí čočky (asi 20 minut). Nakonec dochutíme a zdobíme sekaným libečkem a sekanou zelenou petrželkou.
Další recepty:
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme smetanu.
Oukrop z bramborového vývaru.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Celerová polévka s knedlíčky houskovými.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Valašská kyselica s brambory.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Sýrová polévka z taveného sýra a dvou vajec.
Čočková polévka má kyselejší chuť.
Zeleninová polévka s nudlemi
Vegetariánská zeleninová polévka má své chuťové kouzlo.