Recepty

Recepty > polévky > velikonoční fazolačka

Velikonoční fazolačka recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

15-20 dkg fazolí (na třílitrový hrnec), 30-40 dkg uzených vepřových žebírek nebo menší uzené kolínko anebo vývar z dobrého uzeného, 2-3 střední brambory, 2 menší mrkve, 1 petržel, polovina celeru, 2 cibule, 2 i více stroužků česneku, 3 bobkové listy, máslo, několik kuliček pepře a nového koření (nebo na špičku lžičky mletého), paprika sladká a kdo rád ostřejší, přidá i špetku pálivé, hladká mouka na jíšku, červená řepa (může být i naložená), 1 rajče, 1 čerstvá paprika

Recept na přípravu:

Fazole den předem namočíme, druhý den dáme vařit, přidáme česnek a sůl. Zároveň nebo i předem dáme vařit uzená žebírka, k nim přidáme cibuli, bobkový list, nové koření a pepř. A pokud máme jen vývar, dáme do něj povařit jen cibuli a koření. Mezitím na másle osmažíme kořenovou zeleninu, brambory a cibuli - vše jemně nakrájené, můžeme přidat mletou papriku a podusíme do měkka. Kdo chce, přidá v této fázi červenou řepu a rajče. Obereme měkké maso ze žebírek, na drobno usekáme, vrátíme do vývaru, přidáme uvařené fazole i s vývarem z nich a osmaženou zeleninu. Povaříme a zahustíme jíškou. Jako chuťové i estetické vylepšení poslouží proužky zelené papriky - už ji ale nevaříme. Můžeme přidat i najemno usekanou nožičku dobré klobásy. Na talíři pak zjemníme kysanou smetanou a ozdobit sekanou zelenou natí z petrželky nebo celeru. Podáváme s chlebem.

Další recepty:
Kuřecí česnečka s česnekem podle individuální chuti.
Krémová bramboračka s nepříliš tuhou šlehačku.
Polévka z tvrdého chleba se smetanou.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor i hub.
Fazolačka po uhersku s chlebem.
Sýrová polévka s bramborem posypaná nastrouhaným eidamem.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého zavaříme vlasové nudle.
Saská soljanka se smetanou.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Soljanka z hovězího masa se smetanou a olivami.
Hustá květáková polévka se smetanou.
Fazolačka s klobásou dochucená prolisovaným česnekem a octem.
Velikonoční nádivka s kopřivami

Recepty
Motto

Velikonoční fazolačka přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.