Recepty > polévky > vichyssoise
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 velké pórky, 40 g másla, 1 nadrobno pokrájená cibule, 500 g na kostičky pokrájených brambor, 8,5 dl zeleninového vývaru, 2 lžičky citronové šťávy, 1/4 lžičky koriandru, 1 bobkový list, 1 vaječný žloutek, špetka muškátového oříšku, 1,5 dl polotučné smetany, sůl, bílý pepř
Recept na přípravu:
Očistěte pórky a oddělte většinu zelených částí. Bílé části nakrájejte na tenká kolečka. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli a za občasného míchání smažte asi 5 minut, aniž byste cibuli a pórek nechali zhnědnout. Přidejte brambory, zeleninový vývar, citronovou šťávu, muškátový oříšek, koriandr a bobkový list, podle chuti pepř a sůl a uveďte do varu. Pod pokličkou povařte asi 30 minut na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Nechte polévku trochu vychladnout, odstraňte bobkový list a poté ji prolisujte cedníkem nebo počástech rozmixujte v mixéru dohladka. Vlijte do čisté pánve. Žloutek rozmíchejte ve smetaně, přidejte do směsi trochu polévky, pak směs vlijte zpět do polévky a rozšlehejte ji v ní. Polévku prohřejte, ale nevařte. Dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice. Polévku podávejte studenou.
Další recepty:
Houbovka se smetanou a pečivem.
Česnečka se sýrem a šunkou k nimž vložíme prolisovaný česnek.
Polévka šči společně podáváme omáčník s mírně kyselou smetanou.
Krémová bramboračka s osmaženou bramborou.
Halászlé z ryb.
Cibulačka z červené cibule se sýrovými toustíky.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Sýrová omáčka s těstovinami kterou vaříme, dokud se sýr nerozpustí.
Boršč bez masa z tofu.
Krémová zelňačka s pokrájenou petrželkou.
Zelňačka s fazolemi do které přilijeme šlehačku.
Sýrová polévka s bramborem posypaná nastrouhaným eidamem.
Rybí placičky smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Ruský boršč
Ochutnejte recept vichyssoise.