Recepty > polévky > voňavá luštěninová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
čočka, sójové boby, cibule, mrkev, papriky, jablko, citrón, červené víno, olej, hladká mouka, česnek, bokový list, libeček, sůl
Recept na přípravu:
Čočku a sójové boby den předem namočíme. Druhý den zvlášť uvaříme sójové boby s bokovým listem a čočku. Nesolíme a po uvaření bobkový list vyjmeme. Jablko oloupeme, vyjmeme jádřinec, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve víně společně s plátkem citrónu. Pak očistíme mrkev a papriku, obojí pokrájíme na menší kostičky a uvaříme doměkka. Cibuli i česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozpáleném oleji. Jakmile zesklovatí přidáme mouku a lehce osmahneme. Podlijeme studenou vodou, přivedeme k varu a teprve potom přidáme vařené boby, čočku, jablka a papriky s mrkví. Ochutíme solí, přidáme lístky libečku a společně vaříme na mírném plameni asi 15 minut. Polévku podáváme s bagetou.
Další recepty:
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Tofu s rajčaty podáváme s nudlemi.
Okurková omáčka s houskovým knedlíkem.
Uzená polévka s rýží s brambory a zeleninou.
Slovenská kapustnica se žloutkem.
Špenátová polévka z mraženého špenátu s prolisovaným česnekem.
Krémová zelňačka se smetanou.
Staročeská bramboračka se zelenou petrželkou.
Pikantní zelňačka s brambory.
Švestková polévka z vypeckovaných švestek.
Hovězí plátky na houbách podle chuti zahustíme.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Koprová kulajda do nějž vmícháme pokrájená vejce.
Luštěninová polévka
Voňavá luštěninová polévka má své chuťové kouzlo.