Recepty > polévky > voňavá savojská bramboračka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 cibule, 2 vrchovaté lžíce másla, 4 mrkve, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1,5 litru vývaru nebo vody, 4 brambory, muškátový oříšek, muškátový květ, majoránka, sůl, kostka hovězího bujónu, špetka harmonie chuti, sekaná zelená petrželka
Recept na přípravu:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle dorůžova, přidáme jemně nastrouhané oloupané mrkve a za stálého míchání dusíme, až zavoní. Pak zaprášíme 2 vrchovatými lžičkami hladké mouky a necháme ještě chvíli pražit. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, dobře promícháme a přidáme na kostičky nakrájené brambory. Ochutíme muškátovým oříškem, muškátovým květem, majoránkou a osolíme. Na závěr vložíme masový bujón, špetku ochucovadla a nasekanou zelenou petrželku.
Další recepty:
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Valašská kyselica s brambory.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Smetanová žampionová polévka
Voňavá savojská bramboračka má své chuťové kouzlo.