Recepty > kuře > zadělávané kuře s jarní zeleninou
Potřebné suroviny:
1 kuře, sůl, 1 svazek mladé mrkve, 1 svazek mladé cibulky, 1 středně velký květák, 250 g hrášku, 250 g fazolek, 20 g másla, 2 rovné lžíce hladké mouky, muškátový květ a petrželka (na tento recept můžeme také použít zmrazenou zeleninu)
Postup přípravy:
Očištěné kuře rozdělíme na čtyři díly, vložíme do hrnce a zalijeme litrem osolené vařící vody. Necháme vařit a mezitím připravujeme zeleninu. Dobře očištěnou mrkev i cibulku s natí a květák v celku dáme vařit k masu. Zvlášť do malého množství teplé vody dáme nejdříve vyloupaný hrášek a asi 10 minut jej dusíme. Pak k němu přidáme fazolky, kterým na okrajích sloupneme vlákna, a společně dodusíme s malým množstvím vody do měkka. (Pokud používáme sterilovaný hrášek nebo fazolku, tak tuto zeleninu vkládáme pouze do hotové omáčky prohřát.) Jakmile je maso i zelenina měkká, vše vyjmeme. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku a zředíme ji vývarem z masa a zeleniny. Do hotové, dobře provařené omáčky dáme prohřát zeleninu nakrájenou na kostičky, hrášek uvařený nebo odkapaný, fazolku překrájenou na menší kousky, květák rozebraný na menší růžice a maso. Vše dochucujeme podle potřeby solí, muškátovým květem a na drobno nakrájenou petrželkou. Podáváme s houskovými knedlíčky, noky nebo s rýží.
Další jídla:
Kuře pečené na zelí s bramborovými knedlíky.
Nadívaná perlička pečená do křupavé kůrky.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Králík na moravance s brambory nebo bramborovou kaší.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s vhodnou přílohou.
Kuřecí stehna na medu podáváme s rýží nebo brambory.
Kuřecí nudličky na smetaně podáváme s rýží.
Krůtí maso na paprice povaříme a dochutíme petrželkou.
Kuřecí nudličky s rýží usmažíme na oleji.
Krůtí stehna na víně podáváme s rýží.
Slepice na paprice s těstovinami.
Slepice na paprice se smetanou chutná s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Vařené kuře s rýží podáváme s různými druhy omáček a dipů.
Kuřecí maso se sýrovou omáčkou
Recept na přípravu jídla zadělávané kuře s jarní zeleninou přináší na talíř svoji chuť.