Recepty > kuře > zadělávané kuře v jemné omáčce se zeleninou na vídeňský způsob
Potřebné suroviny:
kuře, sůl, 1/2 celeru, 1 menší petržel, 2 mrkve, 1 cibule, 3 listy z mladé kapusty nebo zelí, 1/4 většího květáku, 40 g másla, 2 plné lžíce hladké mouky, 1/2 citronu, 2 dl smetany 12 %, 2 vaječné žloutky
Postup přípravy:
Očištěné kuře rozdělíme na čtvrtky, vložíme do hrnce, zalijeme hned asi jedním litrem vařící vody a doplníme solí. Přikryjeme a vaříme asi 15 minut. Mezitím připravíme zeleninu. Dobře ji očistíme. Celer, mrkev i petržel dáváme v celku, cibuli oloupeme a jen rozpůlíme a přidáme i opláchnuté listy ze zeleniny a květák. Zvolna dále vaříme. Nejdříve vyjmeme květák, aby se nepřevařil. Teprve když je maso i ostatní zelenina do měkka uvařena a máme k dispozici vývar, připravujeme omáčku. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zaléváme a povaříme s vývarem z kuřete. Hotovou omáčku doplníme na kostičky nakrájenou zeleninou s výjimkou petržele, cibule i listů ze zeleniny. Květák přidáváme rozebraný na menší růžice. Omáčku dochutíme podle potřeby citronovou šťávou a nakonec do ní již jen přidáme ve smetaně rozšlehané žloutky a nevaříme. Omáčky by se jinak srazila. Takto upravené kuře podáváme s houskovými knedlíky, s rýží, případně s noky.
Další jídla:
Slepice na paprice se smetanou chutná s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Králík na moravance s brambory nebo bramborovou kaší.
Slepice na paprice s těstovinami.
Kuřecí stehna na medu podáváme s rýží nebo brambory.
Krůtí maso na paprice povaříme a dochutíme petrželkou.
Vařené kuře s rýží podáváme s různými druhy omáček a dipů.
Kuře pečené na zelí s bramborovými knedlíky.
Nadívaná perlička pečená do křupavé kůrky.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s vhodnou přílohou.
Kuřecí nudličky na smetaně podáváme s rýží.
Kuřecí nudličky s rýží usmažíme na oleji.
Krůtí stehna na víně podáváme s rýží.
Kuřecí maso se sýrovou omáčkou
Recept na přípravu jídla zadělávané kuře v jemné omáčce se zeleninou na vídeňský způsob přináší na talíř svoji chuť.