Recepty > polévky > zafrcánková hladká polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 velké hrsti sušených hub, voda podle potřeby, 3 bobkové listy, drcený kmín, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého černého pepře, 8 středně velkých brambor, 2 plné lžíce másla, 1 cibule, 4 vejce, sůl, 250 ml smetany, 4 lžíce hladké mouky, ocet
Recept na přípravu:
Sušené houby povaříme asi čtvrt hodiny v 1 litru vody. Pak je slijeme, pokrájíme na menší kousky a vložíme do většího hrnce spolu s bobkovým listem, drceným kmínem, novým kořením, celým černým pepřem a bramborami pokrájenými na kostičky. Zalijeme 1,5 l vody, osolíme a vaříme do změknutí brambor. Mezitím na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, aby zesklovatěla. Přidáme rozšlehaná vejce, mírně osolíme a usmažíme je. Z polévky vyjmeme bobkový list a kuličky koření a zahustíme smetanou (může být i zakysaná) rozmíchanou s hladkou moukou. Vlijeme do polévky, povaříme za stálého míchání a pak do ní zamícháme usmažená vajíčka - zafrcánky. Odstavíme z ohně a opatrně, aby se polévka nesrazila, dochutíme octem.
Další recepty:
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Bílá bramboračka se žloutkem v mléce.
Valašská kyselica s brambory.
Staročeská zelňačka s pokrájeným uzeným masem.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Koprová kulajda
Zafrcánková hladká polévka má své chuťové kouzlo.