Recepty > polévky > žampionová polévka s čočkou
Suroviny potřebné pro přípravu:
1/2 hrnku čočky, 2 hrsti žampionů, 3 mrkve, kousek petržele, kousek celeru, bílá část pórku, 1 menší cibule, zakysaná smetana, celý pepř, sůl, másla
Recept na přípravu:
Čočku namočíme. Žampiony oloupeme, nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, dokud nejsou měkké a vývar není hodně tmavý. V druhém hrnci osmahneme na trošce másla cibulku nasekanou nahrubo, pak přidáme zbylou zeleninu, osolíme, opepříme a uvaříme do měkka (vyrobíme si základní zeleninový vývar). Oba vývary spojíme a přidáme k nim čočku, kterou povaříme přibližně dvacet minut. Nakonec vmícháme tři vrchovaté lžíce smetany, necháme projít varem a můžeme podávat.
Další recepty:
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme.
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Koprová kulajda - brambory nakrájíme na kostičky.
Kuřecí řízky v jogurtu podáváme s bramborem.
Chřestová polévka z bílého chřestu ozdobená lístky čerstvého tymiánu.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Gulášovka z kotrče kterou provaříme dvacet minut.
Kuřecí vývar s drobením do které vrátíme obrané maso.
Pyré z červené řepy podáváme ke slaninovým knedlíkům.
Pikantní citronová omáčka by měla být hodně pikantní.
Polévka z červené řepy
Žampionová polévka s čočkou má své kouzlo.