Recepty > polévky > žampionová polévka z vývaru
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g žampionů, 40 g másla, 50 g hladké mouky, 3 dl mléka, citrónová šťáva, 2 žloutky, petrželka, celý pepř, sůl, 1 litr jemnějšího vývaru
Recept na přípravu:
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme trochou čistého vývaru, rozšleháme, abychom v ní neměli hrudky a pak ji vaříme asi patnáct minut. Žampiony nakrájené na plátky podusíme ve vývaru se lžičkou citronové šťávy, přidáme je do polévky současně s mlékem, solí a čerstvě nadrceným nebo namletým pepřem a necháme přejít varem. Polévku sejmeme z plotny, vmícháme do ní žloutky rozšlehané ve dvou lžících mléka, posypeme jemně nasekanou zelenou petrželkou a podáváme.
Další recepty:
Italská rajčatová omáčka s bazalkou.
Kulajda s koprem a houbami chutná s pečivem.
Fazolačka se zelím ozdobíme ji lžící smetany.
Dršťková polévka z ovesných vloček s česnekem a mrkví.
Boršč bez zelí necháme krátce projít varem a dochutíme.
Fazolačka z bílých fazolí a špetkou majoránky.
Bramborová česnečka se střídkou chleba.
Zeleninová polévka s nudlemi kterou posypeme parmezánem.
Sýrová omáčka s česnekem a těstoviny ke které vmícháme pažitku.
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Žampionová polévka se zeleninou s kostičkami rohlíku.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Bramborová polévka s koprem a vejci.
Smetanová žampionová polévka
Žampionová polévka z vývaru přináší na talíře svoji chuť.