Recepty > polévky > žampionová polévka ze žampionů
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g žampionů, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 4 kuličky nového koření, špetka mletého pepře, sůl, olej, jíška hotová světlá, 1 kostka masoxu, petrželová nať čerstvá nebo sušená
Recept na přípravu:
Očištěné žampiony nakrájíme na kousky, cibuli nadrobno, mrkev a celer nastrouháme nebo pokrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme žampiony a za stálého míchání dusíme, až zmenší výrazně objem. Pak zalijeme vodou (asi 1 l), osolíme, přidáme kuličky koření, mrkev, celer a vaříme asi 15 minut. Poté přidáme hrst jíšky, masox, opepříme a vaříme ještě 5 minut. Vyndáme kuličky koření, vmícháme zelenou petrželku a dále už nevaříme.
Další recepty:
Domácí nudle do polévky skladujeme na suchém chladném místě.
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se zapečenými sýrovými toustíky.
Hustá květáková polévka kterou zjemníme smetanou.
Tyrolské knedlíčky do polévky zavaříme.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Smetanová žampionová polévka kterou prohřejeme.
Květákové placičky se sýrem smažíme ze všech stran do zlatohněda.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Moravská zelňačka s pečivem.
Bramboračka s houbami s drceným kmínem.
Jemná cibulačka s nadrobno nakrájenou pažitkou.
Smaženice z žampionů s vejci.
Žampionová polévka s brambory a nivou.
Žampionová polévka s koprem
Žampionová polévka ze žampionů přináší na české talíře svoji chuť.