Recepty > zelí > zapečené hlávkové zelí
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 středně velká hlávka zelí, 500 g vepřové kýty, 200 g slaniny nakrájené na kostičky, 1 střední cibule, sůl, 4-5 lžic rýže, 200 ml šlehačky, 2-3 celá vejce, majoránka, 250 g uzené anglické slaniny, nakrájené na tenké plátky, 2 vejce uvařená natvrdo
Recept na přípravu:
Zelnou hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Zelí vložíme do hrnce s vodou kterou uvedeme do varu, když voda začne vařit, listy povaříme asi 1 minutu a pak scedíme a necháme vychladnout. Vepřovou kýtu nakrájíme najemno nožem (nakrájené maso bude chutnější než mleté maso na mlýnku). Osmahneme kousek uzené slaniny a necháme ji zesklovatět. Jakmile se ze slaniny vypeče tuk přidáme najemno pokrájenou cibuli, osmahneme, přidáme nasekaný česnek a nakrájené maso. Kousky masa restujeme a přitom je od sebe vařečkou oddělujeme a po chvíli je začneme dusit ve vlastní šťávě pod pokličkou. Směs opatrně osolíme (slanina bývá sama o sobě dost slaná) a přidáme mletý pepř. Zmírníme teplotu a stále pozvolna dusíme pod pokličkou. Mezitím v troše vývaru ze zelí povaříme asi 2-3 minuty rýži a scedíme ji. Napůl uvařenou rýži vmícháme do podušené masové směsi, ke které přidáme nakrájené menší zelné listy, které byly uprostřed hlávky, šlehačku, vajíčka a majoránku. Zapékací misku vyložíme plátky slaniny, kterou pokryjeme velkými listy zelí. Masitou směs dobře promícháme a větší část vložíme do zapékací misky vyložené plátky anglické slaniny a listy zelí. Nahoru na masovou směs položíme polovinu natvrdo uvařeného vejce a přikryjeme zbytkem náplně. Vše pokryjeme zelnými listy,opět plátky anglické slaniny a přelijeme smetanou. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200-220°C, až se povrch zbarví dozlatova. Hotový pokrm vyjmeme z trouby, uvolníme od stěn pekáče a vyklopíme na přiměřenou mísu. Ozdobíme smetanou a čerstvými lístky majoránky.
Další recepty:
Zelné placky pečeme dozlatova.
Halušky se zelím z brambor.
Zelná polévka s klobáskou.
Kuře pečené na zelí rozdělíme na čtvrtky.
Plněné bramboráky podáváme se zeleninou dle chuti.
Zelné závitky plněné mletým masem vložíme do trouby a 15 minut pečeme.
Zapečené kotlety s brambory a šlehačkou krásně nasáknou šťávou.
Rajská polévka s rýží kterou do hotové polévka přidáme.
Zelná polévka s klobásou kterou zjemníme polévku zakysanou smetanou.
Zapečené palačinky plněné kuřecím masem podáváme se zeleninovým salátem.
Zelné závitky s rýží
Ochutnejte skvělou chuť, kterou přináší zapečené hlávkové zelí.