Recepty > vánoční cukroví > zázvorky z čerstvého zázvoru
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
560 g hladké mouky, 500 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 balíček prášku do pečiva, 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
Nejdříve důkladně promícháme a propracujeme všechny suroviny. Získáme tím poměrně tuhé těsto, které se ale nesmí drolit. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a vyválíme plát o síle cca 3 mm. Z plátu těsta vykrajujeme různé tvary. Vykrojené zázvorky vyskládáme na plech potažený pečícím papírem nebo alobalem a uložíme na noc do chladnější místnosti. V teplé kuchyni by mohly vyschnout moc a při pečení by správně nenaběhly.
Druhý den rozpálíme troubu na 220 °C. Vložíme plech se zázvorkami a pečeme dozlatova. Trvá to podle druhu trouby 5-8 minut. Hotové zázvorky poznáme podle lehce narůžovělých okrajů.
Zázvorky necháme vychladnout a uložíme do dózy do chladnější spíže. Zdobíme zhruba týden až dva před Štědrým dnem nejrůznějšími cukrovými polevami. Využít můžeme i ozdobné prvky, např. jedlé perličky nebo barevné sypání.
Další recepty:
Kokosky na lineckém ponoříme do horké čokolády.
Linecké cukroví slepujeme marmeládou.
Kokosové pusinky z kondenzovaného mléka pečeme asi 7 minut dozlatova.
Recept na andělské oči pečené o Vánocích.
Kakaová buchta pečená dozlatova.
Sněhové pusinky krátce pečeme a poté sušíme.
Rohlíčky s krémem ozdobíme čokoládovou polevou.
Fíkové pusinky s oříškem.
Zázvorky hned měkké pečeme na pečícím papíru téměř dozlatova.
Křehké kokosky upečeme do růžova.
Kokosky z kondenzovaného mléka pečeme dozlatova.
Zázvorky polijeme čokoládovou polevou.
Křehký jablkovec ozdobíme šlehačkou a mátou.
Vánoční cukroví s medem a ořechy
Tuto vánoční pochoutku přináší recept na zázvorky z čerstvého zázvoru.