Recepty > polévky > žebrákova cumlová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 lžíce másla, 2 plné polévkové lžíce krupice hrubé, 2 syrová vejce, 1,5 l vody, kostka hovězího bujónu, Vegeta, sekaný zelený libeček, sekaná zelená petrželka
Recept na přípravu:
Na másle osmažíme hrubou krupici, pak přidáme syrová vejce a uděláme míchaná vajíčka. Zalijeme vařící vodou, přidáme masový bujón, dochutíme Vegetou a provaříme. Na závěr vložíme sekaný libeček (pro tuto polévku je naprosto důležitý), zelenou petrželku a podle potřeby ještě lžičku másla. Polévku vařívala má prosečská babička a já jsem si myslela, že je to polévka hovězí.
Další recepty:
Valašská kyselica s brambory.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Oukrop z bramborového vývaru.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Kuře na kari
Žebrákova cumlová polévka má své chuťové kouzlo.