Recepty > polévky > zeleninová polévka z červené řepy
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 červené řepy, 2 velké mrkve, kousek celeru, polovina petržele, 1 cibule, 1/2 bílé části pórku, sůl, pepř, pálivá paprika, 3 bobkové listy, 4 nová koření, majoránka, 3 stroužky česneku, balsamikový ocet, olej nebo máslo
Recept na přípravu:
Cibuli oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Červenou řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme na zhruba stejné kostky, petržel i celer jen očistíme. Omytý pórek nakrájíme na půlkolečka. Na malém množství tuku ze všech stran zprudka osmažíme cibuli a pak k ní přihodíme nakrájenou mrkev, řepu a pórek. Promícháme, krátce osmažíme, přidáme petržel i celer a zalijeme vše studenou vodou. Když začne vřít, vymačkáme do ní ještě stroužky česneku, dáme bobkový list, nové koření, opepříme, osolíme, přiostříme troškou pálivé papriky a vaříme dokud zelenina není měkká. Pak již jen vmícháme majoránku a jemně dokyselíme balsamikovým octem.
Další recepty:
Pyré z červené řepy podáváme ke slaninovým knedlíkům.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Gulášovka z kotrče kterou provaříme dvacet minut.
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Kuřecí vývar s drobením do které vrátíme obrané maso.
Květáková polévka s knedlíčky ozdobená zelenou petrželkou.
Pikantní citronová omáčka by měla být hodně pikantní.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme.
Studená rajčatová polévka s několika lístky máty.
Fazolačka s klobásou kterou pokrájíme.
Kuřecí řízky v jogurtu podáváme s bramborem.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Zeleninová polévka s krupičkou
Zeleninová polévka z červené řepy má své kouzlo.