Recepty > polévky > zelený boršč
Suroviny potřebné pro přípravu:
brambory, listy šťovíku, jíška, červená paprika, smetana, sůl, pepř, (případně další koření), vařené vejce
Recept na přípravu:
Brambory nakrájíme na kousky, osolíme a povaříme. Otrhané listy šťovíku umyjeme, scedíme a pak je vařící vodou přes cedník přelijeme (můžeme opakovat dvakrát), poté listy šťovíku nasekáme. K bramborům přidáme jíšku, červenou papriku, nasekané listy šťovíku a zavaříme. Po prvním varu přidáme smetanu, necháme dojít, můžeme dochutit solí, pepřem, případně dalším kořením a je hotovo. Do polévky pak můžeme přidat natvrdo nakrájené vařené vejce.
Další recepty:
Vločková polévka s mlékem a žloutkem a zeleninou.
Bezmasý boršč rozmixujeme v troše vody.
Rychlá čočkovka vařená, až změkne zelenina.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Cacarka zahuštěná lžicí hladké mouky.
Fazolačka z bílých fazolí do které přidáme smetanu.
Nakládaná zelená rajčata s cibulí sterilujeme 10-12 minut.
Čočková polévka se zeleninou kterou podáváme ještě teplou.
Loštická polévka chutná.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Hovězí vývar se zeleninou, který připravíme ze žeber.
Zeleninový boršč ke kterému přidáme nadrobno nasekanu petrželku nebo kopr.
Bramboračka s houbami vaříme ji do změknutí brambor i hub.
Vegetariánský boršč
Zelený boršč přináší na talíře vytříbenou chuť.