Recepty > polévky > zelňačka s uzeninou
Suroviny potřebné pro přípravu:
400 g kysaného zelí, 1 velká cibule, 250 ml sladké smetany, 200 g zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, kmín, 3-4 brambory, kousek uzeniny (klobása, párek...), olej
Recept na přípravu:
Kysané zelí překrájíme na menší kousky, kdo chce může ho propláchnout studenou vodou. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme nakrájenou cibuli a vaříme doměkka. Mezitím ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko vlijeme k měkkému zelí. Rozmícháme a povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, důkladně rozmícháme a jen chvilku necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Uzeninu rovněž nakrájíme na kousky a na trošce oleje osmažíme. Na talíř dáme hromádku brambor, lžíci osmažené uzeniny a zalijeme polévkou.
Další recepty:
Cibulačka z červené cibule podáváme ji se zapečenými sýrovými toustíky.
Moravská zelňačka s pečivem.
Žampionová polévka s brambory a nivou.
Zelňačka s klobásou a houbami sušenými.
Domácí nudle do polévky skladujeme na suchém chladném místě.
Hustá květáková polévka kterou zjemníme smetanou.
Tyrolské knedlíčky do polévky zavaříme.
Moravská česnečka a trochou rozmačkaných brambor.
Smetanová žampionová polévka kterou prohřejeme.
Květákové placičky se sýrem smažíme ze všech stran do zlatohněda.
Zelňačka s fazolemi ke které nakonec přilijeme šlehačku.
Jemná cibulačka s nadrobno nakrájenou pažitkou.
Smaženice z žampionů s vejci.
Zelňačka s cizrnou
Zelňačka s uzeninou přináší na české talíře svoji chuť.